úterý 29. října 2019

Byla jednou jedna civilizace

Za devatero horami, za devatero řekami a sakra velkou louží, byla jedna civilizace, která od 7. století našeho letopočtu vzkvétala. Do doby, než přišli dobyvatelé, Španělé ... Ta civilizace se jmenovala Tyronská.
A usazovala se poblíž vodních zdrojů. Uměla budovat města, zavlažovací systémy, pěstovat plodiny, opracovávat zlato a měď. Půdorysy domů se inspirovaly ve tvaru slunce a měsíce - byly kruhové s kamennými základy.

Ve městě žilo okolo 2000 obyvatel. Rodiny byly asi desetičlenné, uprostřed domu bylo ohniště, kde plál oheň.

Když zemřel klíčový člen rodiny, zakopali ho do prostřed obydlí i se zlatem a cennostmi. Počkali nějakou dobu a pak provedli rituální pohřeb a spálili celý dům. Nějakou dobu tam nebydlel nikdo. Potom se navršila zemina, kameny vystavěl se nový dům. Tak vznikaly kruhové terasy. 

A pak, přišli Španělé...

Zotročili si lid a nárokovali zlato. Mírumilovní Tyroňané to považovali za boží trest a z města odešli výše do kopců. Tam pak vznikly dnešní 4 indiánské kmeny hor Sierra Nevady. Město pohltila džungle. 

V 80. letech bylo město objeveno rodinou žijící v horách. Našla i obsahy hrobů a zlato prodávala ve městě. "To je tajemství odkud zlato máme." Jenže zlatachtiví měšťané rodinu sledovali až ke zdroji. Tehdy trvala cesta 7dní. A přišla zlatá horečka, rabování a vraždění se pro zlato. Zatrhla to až vláda a archeologové, které o celé situaci informoval právě člen původní objevitelské rodiny. 

Město restaurovali, zpřístupnili a dnes je jedním z pokladů hor Sierra Nevady a v podobě turizmu je obživou pro guidy z původních obyvatel a farmáře.






2 komentáře: