sobota 19. října 2019

Mikropříběhy z Kartageny

Den má téměř nekonečné množství 'teď' okamžiků. Některé z nich jsou vyplněny zajímavým zážitkem. A o ty se spolu podělíme :)

Empanady od Augusta

Plaza de la Santisima Trinidad je báječné místo. Můžete tu začít den, třeba snídaní empanády u Augusta. Klasický streetfood - stánek na kolečkách kde má variace empanád, dokonce i vege verze. K dobrému jídlu trocha té konverzace. "Odkud jste? Z Čech. Počkej ... Čech, Čech ... Petr Čech? ...No ten je také od nás... Jo, takže ČechoSlovákia". Po krátkém doplnění historie jsem se ho zeptal jestli zná i jiná jména, třeba Gott nebo Havel. 'Poborský' ... inu co dodat, fotbal světem vládne :)

Okruh městem s Maruškou

Free city tour (free zde znamená cca 20.000COP/os) je fajn způsob jak se nechat protáhnout městem.
Náš guide Maria vypraví o kultuře, gastro i historii.  Pár zajímavostí:

  •  třeba R se zde vyslovuje zvučně... KaRRRtagena, MaRRRía, RRRegé ( né nutně kRRRálovské)... 
  • Část jazyka ovlivnila i arabská kultura (samozřejmě dovezená se španělskou). Jedná se o slova obsahující Al (bůh)
  • Cukrařina zde má tradici! Mísí se recepty původních obyvatel (indigenous) s africkými kořeny a s hispánskou/katalánskou kulturou. Koláčky, spíše placičky kokos + ovoce z amazonie/ kakaem / kořením / tapiokou je zde opravdu dost.

  • v 19.stol. byla velká část města stržena a přestavěna do koloniálního stylu








  • 11km hradeb s kánóny chránilo město, oproti dnešku sahala voda až k opevnění. Kanóny na hradbách jsou už jen repliky.

  • India Catalina, žena původem z pobřeží Kolumbie, sehrála velkou roli při kolonizaci, jako překladatelka pro kolonizátora Pedra de Heredia https://en.wikipedia.org/wiki/India_Catalina?wprov=sfla1
Prostě plno zajímavostí.

BusKing

Busking, neboli pouliční umění, má v Kartagéně tisíce tváří. Některé jsou obdivuhodné - Jackson, kytaristé, saxofonisté, trumpetisté, malíři, kreslíři, zrcadlokreslíři, živé sochy atd. A potom tu máme skanzen s neurčitým vstupným - ženy v tradičních krojích, co lákají turisty na fotku. A potom z mého pohledu suterén buskingu - minimálně v otravné formě jak to tu někteří vedou - rap n beat. Ti co již něco vydělali mají repráček, ti co začínají, tak jeden dělá beatbox a druhý repuje ve stylu

'vítej v kartageně, 
si boss my tě tu chceme, 
tak ti tu zpíváme 
a prachy za to máme, i
ice ice baby;)) ' 

Ok, přiznávám, nevím co zpívají, ale otravní jsou dost a vydrží jít i 100m s nastavenou kšiltovkou. Sice beatboxu nerozumím, ale za tu dotěrnost nedostanou nic... až předvedou show jako Jackson, rád jim dám 'na pivko'.

Žádné komentáře:

Okomentovat